Artemis Tapınağı-Sardes


Herkese merhaba :) Gelin birlikte Sardes Antik Kentinde bulunan Artemis Tapınağını gezelim..



Antik çağda Artemis tapınağı yapmayanı dövüyorlarmış 😅şaka bi yana Sardes Antik kentine kadar gelirseniz mutlaka Artemis tapınağına da uğrayın derim☺️✌🏻

🖌Dünyadaki Ion düzenindeki dördüncü büyük tapınak olan Artemis Tapınağı, akropolisin batı yamaçlarında, Tmolos Dağı’nın aşağısında uzanan antik Paktolos nehir yatağına açılan geniş vadide çarpıcı bir şekilde yükseliyor.
🖌Anadolu’daki diğer iki Artemis tapınağı olan büyük Arkaik/Hellenistik Ephesos ve Menderes Magnesia’sindaki Hermogenes’in eseri Artemis Leukophyrene gibi Sardeis Artemis Tapınağı’nın da cephesi batıya dönüktür.
🖌Tapınağın batı ucunda, bir sunağa ait büyük Arkaik kireçtaşı taş blokların işaret ettiği üzere, burası erken dönemlerden beri Artemis’e ait kutsal bir alan olabilir.Daha sonra genişletildiği anlaşılan sunağın kesin tarihi bilinmemekle birlikte, tapınaktan daha eski olduğu açıktır.
🖌Akropolisten aşağı doğru inen bir arazi üzerinde doğu batı doğrultusunda uzanan tapınağın doğu kısmı derine gömüldüğü için daha iyi korunmuş,sütunlarından ikisi günümüze sağlam gelmiştir.
🖌Yapının anlaşılabilir durumdaki hâli ve iyi korunmuş detayları, büyük bir Yunan yapısının inşaat sürecini anlamak açısından önemlidir.
 

Sardes Antik kentini gezdikten sonra biletinizi atmayın,çünkü burada da geçerli.



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder